Δεν πάει το μυαλό σας πως κάνουν Πάσχα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού – Τα πιο παράξενα έθιμα

Για τους χριστιανούς το Πάσχα συμβολίζει την ανάσταση του Ιησού και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με μοναδικές παραδόσεις.

Τα δικά μας έθιμα, μας είναι οικεία, όπως τα οικογενειακά τραπέζια με ψητό αρνί και κόκκινα αυγά ή τα σοκολατένια αυγά που χαρίζουμε στα παιδιά, οπότε έχει ενδιαφέρον να γνωρίσουμε έθιμα που προέρχονται από άλλες χώρες και πολιτισμούς.

Γαλλία: Γιγαντιαία Ομελέτα

Το έθιμο ξεκίνησε το 1973 στο Μπορντό όταν μέλη της αδελφότητας γιγάντιας ομελέτας συναντήθηκαν για να μαγειρέψουν μια ομελέτα που αποτελούνταν από 15.000 σπασμένα αυγά. Αυτή η παράδοση παραμένει ζωντανή με τη βοήθεια εθελοντών μαγείρων που με τη βοήθεια ξύλινων κουτάλων και ενός τηγανιού με διάμετρο τέσσερα μέτρα ψήνουν την ομελέτα πάνω από μια μεγάλη φωτιά. Το έθιμο προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες που ανυπομονούν να δουν την προετοιμασία της και φυσικά να τη γευτούν. Η ιστορία θέλει το έθιμο να γεννήθηκε όταν ο Ναπολέων σταμάτησε με το στρατό του για ξεκούραση και έφαγε μια ομελέτα που ήταν πεντανόστιμη. Στη συνέχεια διέταξε να μαζευτούν όλα τα αυγά της περιοχής και να προετοιμάσουν μια γιγαντιαία εκδοχή της για όλο το στράτευμα.

Φινλανδία: Μάγισσες 

Στις σκανδιναβικές χώρες το Πάσχα έχει μια δόση Halloween. Τα παιδιά ντύνονται μάγισσες και πάνε πόρτα-πόρτα τραγουδώντας ένα τραγούδι που εύχεται στους γείτονες υγεία και στη συνέχεια ζητούν σαν αμοιβή σοκολατένιο αυγό ή νόμισμα. Κρατούν κλαδιά ιτιάς διακοσμημένα με πολύχρωμα φτερά και χαρτί που σύμφωνα με την εκεί παράδοση πιστεύουν πως διώχνουν τα κακά πνεύματα. Οι ρίζες της δοξασίας αυτής συνδέεται με την ιδέα πως πριν το Πάσχα τα κακά πνεύματα και οι μάγισσες περιφέρονται στους δρόμους με κακές προθέσεις.

Νορβηγία

Το Πάσχα είναι μια τόσο δημοφιλής εποχή για τους Νορβηγούς να διαβάσουν μυθιστορήματα εγκλημάτων που οι εκδότες σκέφτονται πραγματικά ειδικά «θρίλερ του Πάσχα» που είναι γνωστά ως Paaskekrimmen. Η παράδοση λέγεται ότι ξεκίνησε το 1923 όταν ένας εκδότης βιβλίων προώθησε το νέο μυθιστόρημα του εγκλήματος στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Οι διαφημίσεις έμοιαζαν με τις ειδήσεις τόσο πολύ που οι άνθρωποι δεν ήξεραν ότι ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο.

Ιταλία

Φλωρεντία

Όποιοι/ες βρεθούν στη Φλωρεντία το Πάσχα θα χρειαστούν σίγουρα ωτοασπίδες. Η τελετουργία ξεκινά με μια έκρηξη, πρόκειται για μια παράδοση 350 ετών με την ονομασία “Scoppio del Carro” που πάει να πει «Η έκρηξη της άμαξας». Δύο βόδια στολισμένα με γιρλάντες τραβούν ένα τριώροφο κάρο γεμάτο με πυροτεχνήματα, τα συνοδεύουν ντράμερ, σημαιοφόροι και άνθρωποι ντυμένοι με ρούχα εποχής.  Κατά τη θεία λειτουργία του Πάσχα, ο αρχιεπίσκοπος Φλωρεντίας βάζει φωτιά σε μια ρουκέτα σε σχήμα περιστέρι που μέσω ενός σύρματος χτυπά στο κάρο ξεκινώντας ένα εντυπωσιακό πυροτεχνικό θέαμα. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην πρώτη σταυροφορία όπου συνδέονταν με ευχές για καλή σοδειά.

Σικελία

Στο Prizzi της Σικελίας, το Abballu de daivuli είναι μια αναπαράσταση των διαβόλων από τους ντόπιους φορώντας τρομακτικές μάσκες ψευδαργύρου και ντυμένοι με κόκκινη ρόμπα. Οι ντυμένοι βασανίζουν όσες περισσότερες ψυχές μπορούν  (πράγμα που σημαίνει ότι τους κάνουν να πληρώσουν για ποτά) πριν από το απόγευμα, όταν η Θεοτόκος και ο αναστημένος Χριστός έρχονται να στείλουν τους διάβολους μακριά με αγγέλους.

Αυστραλία

Το αγαπητό μας πασχαλινό λαγουδάκι μοιάζει κάπως αλλιώς εκεί κάτω. Το 1991 η μη κερδοσκοπική οργάνωση “Rabbit-Free Australia” λάνσαρε μια καμπάνια για την αντικατάσταση του λαγού, το οποίο είναι ένα εισαγόμενο, επιθετικό είδος για την εκεί πανίδα, με την εγχώρια εκδοχή του, δηλαδή  το λαγό της ερήμου. Τα εν λόγω ζωάκια είναι σε απειλή καθώς ο αριθμός των αρπακτικών και των ευρωπαϊκών άγριων λαγών έχουν καταλάβει τους τόπους που κατοικούν. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των σοκολατένιων λαγών της ερήμου διατίθεται σε οργανώσεις που ασχολούνται με τη διάσωση και προστασία τους όπως η Save the Bilby.

Γουατεμάλα

Οι πεζόδρομοι στην Αντίγκουα μεταμορφώνονται σε πολύχρωμα χαλιά που σηματοδοτούν το Πάσχα. Το εντυπωσιακό ουράνιο τόξο δημιουργείται από πολύχρωμα πριονίδια, λαχανικά και φρούτα και μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 800 μέτρα. Οι ντόπιοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν στένσιλ για να δημιουργήσουν περίτεχνα μοτίβα και σκηνές εμπνευσμένες από την παράδοση και τη θρησκεία. Την ακολουθία της Μεγάλη Παρασκευής που κινείται πάνω στα πολύχρωμα χαλιά, ακολουθεί μια ομάδα καθαρισμού που απομακρύνει τα υπολείμματα αυτής της χειροποίητης τέχνης.

Τσεχία

Τη Δευτέρα του Πάσχα λαμβάνει χώρα στην Τσεχία η παράδοση με την ονομασία “pomlázka”. Άντρες συναντούν γυναίκες, συνήθως μέλη της οικογένειάς τους ή φίλες, και τις χτυπούν ελαφριά με βίτσες φτιαγμένες από πλεγμένα κλαδιά ιτιάς τυλιγμένα με κορδέλες. Παρότι σκοπός δεν είναι να πονέσουν τα χτυπήματα, αυτό το πασχαλινό έθιμο συνδέεται με τη ζωτικότητα και τη γονιμότητα της γυναίκας η οποία συμβολικά μεταδίδεται από τα κλαδιά ιτιάς του πρώτου δέντρου που ανθίζει την Άνοιξη. Ως αντάλλαγμα για το «ξύλο» οι άντρες λαμβάνουν πολύχρωμα αυγά και σοκολάτες ή σφηνάκια με αλκοολούχο ποτό για το δρόμο.

Βερμούδες

Στον ουρανό γιορτάζουν το Πάσχα στις Βερμούδες. Οι ντόπιοι μαζεύονται και πετούν χειροποίητους χαρταετούς που έχουν κατασκευάσει με ξύλινα καλάμια και διακοσμήσει με πολύχρωμα χαρτιά με γεωμετρικά σχέδια που συμβολίζουν την ανάληψη του Ιησού στους ουρανούς. Το έθιμο συνοδεύεται από γεύμα με μπακαλιάρο, ζεστά ψωμάκια και ποτά στην παραλία.

Ισπανία

Την Μεγάλη Πέμπτη στη μεσαιωνική πόλη Verges της Ισπανίας εκτελείται ο παραδοσιακός “dansa de la mort” ή “χορός του θανάτου”. Για να ξαναζωντανέψουν σκηνές από το Πάθος, όλοι φορούν κοστούμια σκελετού και παρελαύνουν στους δρόμους. Η πομπή τελειώνει με τρομακτικούς σκελετούς που φέρουν κουτιά στάχτης. Ο μακάβριος χορός αρχίζει τα μεσάνυχτα και συνεχίζει για τρεις ώρες.

Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία οι ντόπιοι χαρίζουν ο ένας στον άλλο αμύγδαλα τα λεγόμενα amêndoas. Τα νόστιμα κεράσματα βγαίνουν σε όλα τα χρώματα και έχουν επικάλυψη ζάχαρης, σοκολάτας ή καραμέλας, σαν τα δικά μας κουφέτα, που τα κάνει ακόμη πιο τραγανά στο δάγκωμα. Τα βαφτιστήρια δίνουν στους νονούς τους μερικά αμύγδαλα την Κυριακή πριν το Πάσχα και οι νονοί με τη σειρά τους τα επιστρέφουν την Κυριακή του Πάσχα. Το σχήμα του αμύγδαλου που μοιάζει με αυγό συμβολίζει για τους Πορτογάλους τη γέννηση και την Άνοιξη.

Πολωνία

Η Δευτέρα του Πάσχα είναι γνωστή στην Πολωνία ως Βρεγμένη Δευτέρα. Παραδοσιακά, τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια τη Δευτέρα του Πάσχα και την επόμενη μέρα τα κορίτσια παίρνουν την εκδίκησή τους. Τα όπλα ποικίλουν, από κουβάδες μέχρι νερόβομβες και νεροπίστολα. Σύμφωνα με την παράδοση το κορίτσι που θα βραχεί περισσότερο θα είναι το πρώτο που θα παντρευτεί τον επόμενο χρόνο. Παρότι οι ρίζες του εθίμου δε μας είναι γνωστές, η χρήση νερού ίσως συμβολίζει τις ανοιξιάτικες μπόρες που εξασφαλίζουν καλή ανθοφορία.

Ουγγαρία

Το “Πιπίλισμα”, μια δημοφιλής ουγγρική παράδοση του Πάσχα, παρατηρείται τη Δευτέρα του Πάσχα. Τα αγόρια πασπαλίζουν παγωμένο άρωμα ή αρωματικό νερό στα κορίτσια. Οι νεαροί άντρες συνήθιζαν να ρίχνουν κάδους νερού πάνω από στα κεφάλια των νέων γυναικών, αλλά τώρα ψεκάζουν άρωμα, κολόνια ή απλά νερό και ζητούν ένα φιλί. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι το νερό είχε αποτέλεσμα καθαρισμού, επούλωσης και γονιμότητας.

AD | Vaso Panagi - Κλινική Υπνοθεραπεία (Clinical Hypnotherapy) Life & Business Coach | ADspot_img
AD | Glow & Gospot_img

Top News

Τέσσερα ζώδια θα έχουν καλύτερες προοπτικές την εβδομάδα

Η Αφροδίτη προχωρά στον Κριό για δεύτερη φορά φέτος,...
AD | Vaso Panayi: Κλινική Υπνοθεραπεία (Clinical Hypnotherapy) Life & Business Coach | ADspot_img