Πρόκειται για μια σχεδιαστική πρόταση η οποία βασίζεται στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας και εμπνέεται από την πολιτιστική διαστρωμάτωση της πρωτεύουσας. Η επέκταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και λειτουργικότητά του, ενώ βασίζεται στη δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και διοξειδίου του άνθρακα.
Η εμπειρία των επισκεπτών αναμένεται να βελτιωθεί κατά πολύ μέσω της νέας βιοκλιματικής στρατηγικής, με την επέκταση να έχει σχεδιαστεί βάσει του κλασικού αθηναϊκού χαρακτήρα, ο οποίος θα αφήνει μια διαρκή θετική εντύπωση σε όσους περνούν από το αεροδρόμιο.
Το έργο έχει ως χρονικό ορίζοντα το 2032 και αναμένεται να αυξήσει τη χωρητικότητα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» από 26 σε 40 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ θα παραδοθεί σε ένα ζωντανό και λειτουργικό περιβάλλον αεροδρομίου.
Η κοινοπραξία «Anemos» ανέλαβε την επέκταση του Αεροδρομίου – Τα αρχιτεκτονικά γραφεία που συμμετέχουν
Η κοινοπραξία «Anemos», που ανέλαβε το έργο της επέκτασης, αποτελείται από τα αρχιτεκτονικά γραφεία Grimshaw, Haptic, K-Studio (με έδρα την Αθήνα), Arup, Leslie Jones και Triagonal. Υπεύθυνη για τον αρχικό σχεδιασμό και την κατασκευή του αεροδρομίου της Αθήνας ήταν η εταιρεία Hochtief, σε ένα έργο που ολοκληρώθηκε το 2001, ώστε να είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα και βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Το έργο της επέκτασής του εξετάζει το τρέχον αρχιτεκτονικό πλαίσιο, προτείνοντας επεκτάσεις και τροποποιήσεις στο κτίρια του κύριου τερματικού (MTB) και του δορυφορικού τερματικού σταθμού (STB). Περιλαμβάνονται επίσης βελτιώσεις στις βάσεις αεροσκαφών, στα καθίσματα των πυλών αναχώρησης και στους διάφορους εμπορικούς χώρους.

Η ενοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων με τους νέους χώρους έχουν ως στόχο ένα αεροδρόμιο που θα αντικατοπτρίζει το παρελθόν, παρόν και μέλλον της πόλης.
Οδηγός σε αυτό είναι η ανταπόκριση της αθηναϊκής καθημερινότητας, η αρχιτεκτονική της πρωτεύουσας και ο εορτασμός της κληρονομιάς μιας πόλης με βαθιές ρίζες στον χρόνο. Η ρεαλιστική νέα προσέγγιση εξασφαλίζει ευκολία στη λειτουργία, αποτελεσματικότητα στη ροή και ουσιαστική καθοδήγηση μέσα στους χώρους του αεροδρομίου. Με έμφαση στην αρχιτεκτονική του τοπίου και τη συνεκτική και φυσική παλέτα των υλικών, το φως της ημέρας θα διαχέεται σε κάθε γωνιά των τερματικών σταθμών.
Ο σχεδιασμός θα βασιστεί επίσης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του διοξειδίου του άνθρακα, υιοθετώντας τις αρχές του «παθητικού σχεδιασμού κτιρίων», με δομές και υλικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αποδοτικά κατασκευαστικά συστήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειεας, συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Στόχος του project είναι η πιστοποίηση κατά «LEED Gold Standard» (Leadership in Energy and Environmental Design).

Λειτουργώντας με άξονα από τον Βορρά προς τον Νότο, ο σχεδιασμός του Κύριου Τερματικού Σταθμού περιλαμβάνει μία νέα «εδαφική ταυτότητα» προς τα δυτικά. Πρόκειται για μια ξεχωριστή, επαναλαμβανόμενη και αρθρωτή πρόσοψη, που θα δημιουργεί μια «ανυψωμένη» εσωτερική κιονοστοιχία, η οποία με τη σειρά της ορίζεται από πέτρινα κάθετα πτερύγια που θα εκτείνονται σε όλη τη δομή της. Στο σημείο θα διασταυρώνονται έξι νέες πύλες, που θα καλωσορίζουν ιδανικά τους επιβάτες στη νέα αίθουσα αναχωρήσεων.
Εκεί όπου η οροφή ανυψώνεται ώστε το φως της ημέρας να εισέρχεται στον πολυσύχναστο αυτό χώρο, προσφέροντας τα μέγιστα στην πρόσβαση, ροή και πλοήγηση των επιβατών.Στην επέκταση περιλαμβάνονται δύο νέα «οξυκόρυφα» σε Βορρά και Νότο, χώροι προσβάσιμοι μέσω δρόμων, μπαλκονιών, σαλονιών VIP και εμπορικών ζωνών.
Το βόρειο οξυκόρυφο θα είναι ο πρωταρχικός χώρος, ένας πλούσιος μεσογειακός κήπος σε μια μεγάλη κυκλική αίθουσα ύψους 24.5 μέτρων, όπου θα ολοκληρώνεται η εμπειρία του τερματικού σταθμού και της πόλης πέρα από αυτόν. Έτσι οι επιβάτες θα βιώνουν έναν αθηναϊκό «μικρόκοσμο», μαζί με τη φιλοξενία της πόλης, μια αξέχαστη στιγμή σε μια αρχιτεκτονική προσέγγιση, που οδηγεί το μάτι σε συγκεκριμένα σημεία του κύριου τερματικού σταθμού.
Το νότιο οξυκόρυφο είναι ακόμα ένας χώρος αναμονής τριών επιπέδων, τα οποία θα είναι διατεταγμένα γύρω από ένα αίθριο με πολλά καθίσματα και εκτεταμένη διαμόρφωση βάσει αρχιτεκτονικής τοπίου. Στην τοποθεσία θα βρίσκονται μονάδες με φαγητό και αναψυκτικά, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική εμπειρία. Μέσω της ανυψωμένης οροφής, το φως της ημέρας θα εισέρχεται στον χώρο βοηθώντας έτσι στην περιπλάνηση μέσα στον τερματικό σταθμό και προς τις πύλες αναχώρησης.

Στο πλαίσιο των προτάσεων του νέου σχεδιασμού, ο δορυφορικός τερματικός σταθμός θα αλλάξει και θα μετατραπεί σε ειδική εγκατάσταση «Extra Schengen», με σημαντικές τροποποιήσεις στις λειτουργίες και τη χωροταξία. Οι δε χώροι κυκλοφορίας των επιβατών θα συνδέονται με τον κύριο τερματικό σταθμό μέσω σήραγγας.